Hoe houd ik mijn medewerker gezond?
Zieke werknemers kosten veel geld. Hoe kun je bij je medewerkers, op een 'gezonde' manier, de vinger aan de pols houden? In dit artikel geven wij een aantal ideeën voor een zogenaamd 'actief ziektepreventiebeleid'.
Wat kun je zelf doen?
Vitaminen
Zorg voor natuurlijke vitaminen tijdens de middagpauze. Te denken valt aan vers fruit, melk, yoghurt of vers geperst sap in plaats van het broodje bal of kroket met cola.
Fit blijven
Bewegen is gezond, dat zal niemand ontkennen. Maar niet alleen het bewegen, ook even 'loskomen' uit de sleur is van belang. Het afbouwen van werkdruk en stress geeft het lichaam weer de broodnodige energie.
Tip 1: de goedkoopste manier is een middagwandeling, alleen of met collega's tijdens de pauze.
Tip 2: een voordeel abonnement op een sportschool. Waar de medewerkers op bepaalde tijden even kunnen 'loskomen'.
Tip 3: neem als organisatie deel aan een hardloop evenement. Zorg voor een trainschema onder begeleiding, waarbij beginnende en gevorderde lopers training ontvangen. De training vindt in teamverband plaats. Dit is goed voor de teambuilding, voor de stimulans en daarnaast is het super gezond.
Het schouderklopje
Het klinkt misschien als cliché, maar een schouderklopje werkt en het kost u niets. Door een 'gezond' schouderklopje kun je je medewerker laten weten, dat je hem waardeert. Met een positief zelfbeeld kunnen gemaakt fouten, stresssituaties en een aankomende 'burn-out' voorkomen worden. Zie ook het artikel hoe voorkom je een burnout bij je medewerker.
Functionele flexibiliteit
Het valt natuurlijk niet altijd mee, maar het weghalen van werkdruk, het aanpassen van werktijden, taken of korte pauzes kunnen de inzetbaarheid, motivatie en weerstand enorm vergroten.
Wat kun je laten doen?
Wanneer je te maken hebt met veel personeel en een hoog ziekteverzuim, overweeg dan de hulp in te roepen van deskundigen op dat gebied.
Periodiek Gezondheidsonderzoek (PAGO)
De Arbodienst kun je verzoeken om een zogenaamd 'Periodiek Arbeidskundig (gezondhieds-) Onderzoek'. Hiermee krijg je als wergever neit alleen een beeld van de gezondehidstoestand van het personeel, maar ook infformatie of je personeel 'lekker in zijn vel zit'. In zo'n onderzoek komen zaken als werkomstandigheden (arbeidsverhoudingen, stress, beelschermwerk, etc.) aan de orde en vindt een lichamelijk onderzoek plaats. Een PAGO kost al gauw zo'n € 100,- tot € 200,- per werknemer(maar een arbeidsongeschikte werknemer is nog veel duurder!).
Vraag de Arbodienst om een offerte en vergelijk deze met een andere Arbodienst. Informeer ook eens bij de Arbodienst naar een speciale bus die op het bedrijfsterrein komt staan voor onderzoek. Dit scheelt altijd reistijd en reiskosten van het personeel.
Wil jij ook graag een vinger aan de pols wanneer het gaat om ziekteverzuim?
Neem contact op met Nouvelle voor een vrijblijvend en oriënterend gesprek. Kijk ook eens op Verzuim & Reïntegratie. Nouvelle biedt diverse coachingtrajecten aan, bijvoorbeeld Persoonlijke coaching, coaching van leidinggevenden en managers en teamcoaching.
Zie ook onze overige publicaties of een totaaloverzicht van al onze diensten op het terrein van coaching en HR advies.